Gaarden Fanø Vesterland
Velkommen til Gaarden
I 2021 købte vi den gamle Fanøgård på Storetoft 11 mellem Nordby og Rindby.
Til dagligt arbejder Rasmus, Jesper og Stine fra Gaarden Fanø Vesterland, og i juli bimler og bamler det med Sommerliv på gaarden. Resten af året bliver gaarden brugt af artister og gode venner af Fanø Vesterland, der bruger gaarden og øen til at fordybe sig i at lave musik.
Gaarden har en gammel lade, som vi vil renovere gennem fondsmidler, så vi kan lave et mindre, indendørs venue.
Læs mere om gaarden herunder eller under ‘Nyheder’.
Video: Morten Fog
Historien om Gaarden
DENGANG FANØ VESTERLAND FANDT HJEM
I foråret 2021 købte vi den smukkeste, gamle Fanøgård mellem Nordby og Rindby, og allerede inden vi fik nøglerne, havde vi Sommerliv i haven, mens de tidligere ejere stadig boede på gården. Nu har vi arbejdet fra Gaarden i et lille år – og vores nye hjem føles helt rigtigt.
I den lavloftede stue med brændeovn har vi indrettet et festivalkontor, mens den gamle spisestue fungerer som mødelokale med en stor, grøn tavle, der måske sender tankerne tilbage til din folkeskoletid. På tavlen står der hverken matematik eller grammatiske regler – i stedet står der drømme, tanker og idéer til at udvikle vores festival og vores sommerkoncerter – Fanø Vesterland og Sommerliv.
I den anden længe af gården er der højt til loftet med synlige, mørkebrune bjælker. Her er vores andet festivalkontor indrettet i et åbent rum med et rundt bord i midten, der inviterer ind til møder og gode snakke med frivillige og andre venner, der lægger vejen forbi Gaarden. Hvis du vælger at fortsætte ud af den gamle, grønne dør på kontoret, står du midt på Sommerliv-pladsen med få meter til der, hvor scenekanten er i uge 28 og 29.
I stueetagen og på første salen indenfor på Gaarden er der indrettet værelser til gæster af festivalen eller artister, der året rundt søger til Fanø for at fordybe sig i at skrive, øve eller være sammen som band.
Inde på Gaarden
Navne med betydning
På Gaardens seks værelser hænger skilte af keramik fra øens keramiker Frk. Toft. På værelsesskiltene er navne på fire mennesker, der har en helt særlig betydning for Fanø Vesterland – det er mennesker, der har været med på rejsen om at skabe Fanø Vesterland, og det er mennesker, der har bakket op, delt erfaringer og viden – alle har de gjort en forskel for, at Fanø Vesterland er her, hvor vi er i dag.
Det første værelse du møder, når du kommer ind på Gaarden, er ‘Agger’, opkaldt efter DR-journalist og TV-værten Anders Agger. Anders lagde vejen forbi Fanø med Anne for ti år siden, og i den forbindelse mødte han Jesper Møller, arrangør af Fanø Vesterland. De to blev gode venner, og i 2019 indtog Anders Agger for første gang Drømmescenen som vært, hvor han fra scenen havde talks med artister, frivillige og andre interessante mennesker i og omkring Fanø Vesterland. Den dag i dag lever konceptet stadig til festivalen på Drømmescenen.
Bevæger man sig længere ind på Gaarden, finder man værelset ‘Bymar’, der er placeret tættest på Jesper Møllers skrivebordsplads. ‘Bymar’ er efternavnet på en kvinde, der har været med på rejsen længe før, at Fanø Vesterland blev skabt. Annette Bymar er Jesper Møllers tætteste ven og evige støtte i alle de projekter, han har haft gang i, siden han flyttede fra København til Fanø for 14 år siden. Hver gang Jesper har fået en idé, så har Bymar stået lige ved siden af og sikret, at idéen er blevet til virkelighed. Bymar har bakket Jesper op og været der med kærlighed og støtte – både i de sjove og i de svære tider. Hun har klippet sit festivalarmbånd, kastet det efter Jesper og skældt ham ud, når han havde fortjent det, og hun har givet ham et venskab, han ikke troede var muligt. Derfor er hendes navn at finde på lige netop dét værelse, der er tættest på Jespers kontorplads.
På 1. salen finder man ‘Larsen’ på det store værelse mod øst. På en efterårsdag, hvor træerne står uden blade, kan man skimte vadehavet i det fjerne. ‘Larsen’ er Freddy Larsen fra Royal Unibrew. Det lyder næsten som om, at det er en indgået aftale i samarbejdskontrakten mellem Fanø Vesterland og Royal Unibrew, at ‘Larsen’ skulle have et værelse opkaldt efter ham – men det er det ikke. Freddy Larsens fynske fødder solidt plantet i jorden med nærvær, nysgerrighed og omsorg for vores ret lille festival helt mod vest og sådan har det været i mange år. Og det elsker vi både Freddy Larsen og Royal Unibrew for. For selvom vi i deres regnestykke må være en lille bitte vestjysk flad-festivals-fisk, så bliver Fanø Vesterland, de frivillige og menneskerne omkring os altid behandlet virkelig godt af Freddy og hele holdet, der arbejder for Royal Unibrew – og sådan nogle mennesker elsker vi at arbejde sammen med. Freddy Larsen har også altid haft mod og vilje til at bakke op om vores kulturarrangementer på Fanø, og derfor er deres selvfølgelig et ‘Larsen’-værelse på Gaarden.
På værelset ved siden af ‘Larsen’, står der ‘Stener’ på døren. Værelset her vender ud mod den lille have, som gæster af Gaarden kan sidde i, mens de slapper af under et af de gamle frugttræer. Relationen til ‘Stener’ ligger mange år tilbage, for han var med til at starte Fanø Vesterland, og han var en tæt samarbejdspartner til Jesper, da Jesper drev spillested i Nordby. Stener Nielsens enorme viden og erfaring indenfor musik-, festival og bookingbranchen var med til, at den dengang meget lille festival kom rigtig godt fra start, fordi der var en som Stener, der ville være med til at skabe kultur og live musik i yderste sandrevle mod vest – og derfor finder man også værelset ‘Stener’ på Gaarden.
De sidste to værelser hedder Vester og Sommer – fordi det er et bid af navnene på vores to hjertebørn, Fanø Vesterland og Sommerliv.
Drømme for fremtiden
Koncerter og foredrag ved Gaarden
På Gaarden har vi også den fineste gamle lade. Lige nu er den fyldt med alverdens ting og sager fra festivalen, men kigger man op, kan man se de fineste gamle træbjælker, og man kan se det gamle stråtækte tag indefra.
På sigt skal laden gennem en stor renovering. Laden skal åbnes op i kip, så de gamle bjælker kommer til sin ret, og så skal hele laden omdannes til et lille venue, hvor Fanø Vesterland kan afholde mindre indendørs koncerter og talks året rundt. Laden bliver også endnu en ‘reason to go’ for artisterne, der under deres besøg kan bruge laden til at afprøve materiale eller øve op til den kommende tourné.
Projektet med laden skal gennemføres med fondsmidler, hvor Fanø Vesterland søger forskellige fonde om økonomisk støtte. I 2021 og 2022 har vi allerede fået opbakning fra Albani Fonden og LAG Fanø-Varde, der begge har givet et tilskud til lys- og lydanlæg. Anlægget kan både bruges i laden og allerede nu til vores fjorten Sommerliv-koncerter udendørs i juli.
Fordi I troede på os og vores drøm
Vi har efterhånden arbejdet fra Gaarden i et lille år – og det føles hjemligt, rart og rigtigt at arbejde herfra.
Købet af den gamle, stråtækte Fanøgård på Storetoft 11 kunne kun blive til virkelighed, fordi vi gennem svære år med pandemien, oplevede en massiv opbakning fra vores gæster, der trofast beholdt deres festivalbilletter gang på gang. Da vi i vinteren 2020 præsenterede vores nye, lille hjertebarn, Sommerliv-koncerterne, var I endnu engang klar til musikalske oplevelser på Fanø. Det betyder mere end ord kan beskrive, hvordan opbakningen og loyaliteten er fra jer til os.
For at vi kunne købe Gaarden i foråret 2021, skulle vi oprette en fond, og her stod vores venner – Hanne og Lene Thyssen – fra Danibo Fanø Sommerhusudlejning klar med økonomisk støtte, så Fanø Vesterland kunne købe vores hjem på Storetoft 11. Det er langt fra første gang, at Hanne og Lene har bakket op omkring Fanø Vesterland på den ene eller anden måde.
Vi troede på det, fordi I troede på os – tusind tak.