10. - 23. juli 2023
Tilbage til oversigt
16. July 2022

Allan Olsen

Oplev Allan Olsen på Sommerliv-scenen ved vores stråtækte Fanøgård.

Udsolgt

sommerliv

Allan Olsen giver koncert til Sommerliv

Dato: 16. juli 2022
Tidspunkt.: 19:30
Sted: Sommerliv

Adresse: Storetoft 11.
DK- 6720 Fanø

Sange og fortællinger bliver omdrejningspunktet, når Allan Olsen indtager Sommerliv-scenen og giver koncert på Fanø.

Når Allan Olsen spiller til Sommerliv, fylder vi haven med bænke og sofaer, fordi koncerten er sidde-ned. Mens publikum sidder i haven, står nordjyske Allan Olsen på scenen og giver Sommerliv-gæsterne sange og snakke. 

Allan Olsen blev født og voksede op i Frederikshavn.

Allan Olsen har selv fremhævet ikke mindst to forhold – stedet, og tiden, som afgørende for hans sang-univers. Stedet, fordi hans hjemby som en del af landets yderste provins – set i forhold til hovedstaden – var indbegrebet af at tilhøre de udstødte, de oversete. Og tiden, fordi han blev født direkte ind i rockens og poppens tilbliven.

Således har Allan Olsen ofte fremhævet netop disse to forhold, som rockens egentlige væsen og forudsætning. – For hvis ikke ungdoskulturens bullhorn, rockmusikken skal relatere sig til teenageårenes usikkerhed, skam og bitterhed over, ” ikke at være noget ” -hvad skal rock’en  så ?

Det er ud fra denne betragtning forståeligt, at Allan Olsens første musikalske inspiration og identifikation lå tæt opad, især den engelske rock. Den udsprang fra fra byer, der mindede om hans – Sheffield, Liverpool og Manchester. Jern-industri og afsondrethed fra større og ” finere ” metropoler, som London, eller København.

Efter at være flyttet til Århus i ’79 tar’ A.O. på den tids, næsten obligatoriske rejse til Asien, herunder bl.a. Indien, hvor han i løbet af få døgn skriver tre sange, som skal vise sig at blive både stil-skabende for hans dannelse som sanger og sangskriver, og elskede Olsen klassikere, nemlig Op til Alaska, Rimmerby Strand og Mergelgraven.

Disse tre sange tar’ alle udgangspunkt i opvæksten og tilhørsforholdet til den vestlige kulturs randområder, både geografisk, og mentalt – men ikke nødvendigvis til Frederikshavn, som A.O. utallige gange har pointeret. Stilmæssigt repræsenterer især Mergelgraven og Rimmerby Strand i øvrigt den fremadskridende fortællingsform, som mange senere A.O. sange bæres af – bl.a. Taberens Søn, og Balladen om T.T.T.

De følgende ti år turnerer A.O. med sit støt voksende sangkatalog. Spillestederne er fortsat værthuslignende lokaliteter med stærkt skiftende tradition, for live musik. A.O. har ofte udtalt, at de mange år som decideret værtshus-underholder lærte ham alt, hvad han kan fra en scene.

Først i 1989, som 33 årig, debuterer A.O.  som pladekunstner, med udgivelsen, Norlan. (se diskografi). Det er Polygram’s Jens Ove Friis kaldet Jo

KØB Billetter