REFERAT GENERALFORSAMLING D. 21/5 2024
1.Valg af dirigent.
Jørgen Seyfarth vælges.
2. Valg af referent.
Stine Lindharth Pedersen vælges.
3. Bestyrelsens beretning om Foreningens virksomhed i det forløbne år.
På grund af sygemelding fra foreningens forperson, Mia Søiberg, afholder Christian Leth, bestyrelsesmedlem, forpersonens beretning.
Vi har haft 10 år med Vesterland – en rejse Jesper startede.
Det har hele tiden været en del af rejsen at kunne give noget tilbage til øen med uddeling og nu er det lykkes med i alt 385.000 kroner til et trivselsprojekt til Fanø Skole og støtte til en række foreninger.
Udlodningen af midler er en milepæl for Vesterland – en stor tak til alle frivillige, der har været med til at sørge for det lykkes.
Billetsalget blev justeret til Vesterland 2024 grundet prisstigninger gennem flere år. Vi sætter billetsalg i oktober – næsten et år før festivalen – og historisk set er vi blevet ramt af højere priser på alting, når vi har skulle afvikle festivalen. Derfor er billetsalget justeret for Vesterland 2024.
Vores budget for 2024 ser godt ud.
Alle fik en mavepuster i forbindelse med Covid-19. Det var også en opgave at holde forbindelsen mellem sekretariatet og frivillige i den tid. Vi har besluttet at 2024 skal være et drift-år, hvor vi kan finpudse rammer og projekter for at få mere ro i dette år efter 10 år med stejl udvikling.
Vi har et godt samarbejde med Fanø Boldklub og Fanø Skole – vi er glade for at afholde festivalen, hvor vi er lige nu.
Vi arbejder på en fem-års-plan for Vesterland for at skabe udvikling og også stabilitet. På den måde så vi er mere driftssikre og skal ikke brandslukke. Det handler om at kunne udvikle kulturen på Fanø og udlodde til almennyttige formål.
2023 har været et tilfredsstillende år – både økonomisk og arbejdsmæssigt.
Fra bestyrelsen endnu en kæmpe tak til alle frivillige for at levere en kæmpe indsats hele året rundt.
Jørgen Seyfarth spørger, om der er spørgsmål.
Peter, medlem af foreningen, spørger, om Sommerliv er død.
Christian Leth fortæller, at det er det ikke helt og forklarer, hvordan opdelingen er af Sommerliv og Vesterland organisatorisk. Sommerliv hører til i Fanø Vesterlands Ejendomsfond, mens selve festivalen Vesterland hører til i festivalforeningen.
Vi arbejder med Fanø Kommune for at finde nogle løsningsmuligheder i forhold til Sommerliv – den dialog kører og det tager tid. Der vil være ét Sommerliv-arrangement i 2024.
Laila spørger, om hvordan tilladelsen fra Fanø Kommune er for leje af jorden til festivalen Vesterland fungerer.
Christian forklarer, at det er for et år ad gangen, vi aftaler leje af jorden. Vesterland har flere gange gjort Fanø Kommune opmærksomme på, at når vi rammer oktober, så ”skylder” vi folk en festival, så som enhver anden erhvervsdrivende har vi brug for en ramme, vi kan regne med og ønsker derfor en længere lejeaftale af jorden. Vi forventer, at Fanø Kommune kan tilbyde os noget længerevarende leje af jorden. Jorden er opdelt mellem Fanø Boldklub, som vi har en femårig aftale med, og Fanø Kommune. Vi har haft en rigtig fin dialog med Fanø Kommune, så vi har en klar forventning om, at vi kan få en længerevarende aftale om leje af jorden med kommunen, så det ikke kun er et år ad gangen.
Jørgen Seyfarth fortæller, at vi godt kan afsløre, at vi er inviteret til et temamøde med Fanø Byråd, hvor vi blandt andet håber, at politikerne vil klappe for en længerevarende aftale.
Christian Leth fortæller, at vi gentagende gange har forklaret, hvad afledende økonomi af festivalen giver til øens erhvervsliv, restauranter, omtale, overnatning og meget mere – men i år med udlodningen kan vi mærke, at der er kommet en større forståelse for, hvad Vesterland egentligt gavner på øen.
Jesper Møller fortæller, at vi er kommet rigtig, rigtig langt med samarbejdet, når vi sidder om det samme bord som festival, kommune, skole, sfo og myndigheder om at have et godt samarbejde.
Christian fortæller, at vi har været til evalueringsmøde efter Vesterland 2023, hvor det var svært ikke at få armene ned efter mødet. Særligt skoleleder Rasmus Andersen kom med ikke andet end ros og pointerede også, at det er ham, der kan udtale sig på vegne af og om skolen i forhold til Vesterland, og man ikke skal lytte til det enkelte skriver på Facebook – Rasmus er kun positivt stemt.
Lene Mørk spørger, om temamødet kun omhandler Vesterland eller også Sommerliv?
Christian Leth forklarer, at det vil blive begge emner til temamødet.
Jørgen Seyfarth fortæller, at der har været mange misforståelser omkring Sommerliv – både lovgivning og også forskriften for støj. Det er to forskellige lovgivninger, vi taler om, og det mener Jørgen Seyfarth, at politikerne efterhånden godt ved. Det var det, vi gennem flere år har kæmpet med. Forvaltningen har fortalt, at de gerne klæder politikerne på, så de ved, hvad der er op og ned.
4. Forelæggelse af årsrapport til godkendelse.
Christian Leth, bestyrelsesmedlem og økonomiansvarlig i Vesterland, fremlægger årsrapporten.
Martinsen har skrevet under på årsrapporten for 2023 for festivalforeningen.
Vi indstiller årsrapporten til generalforsamlingens godkendelse.
Vores revisorer har udført en udvidet gennemgang – det er en mere teknisk karakter. De har spurgt ind til nogle ting, og vi har svaret, og konklusionen er, at årsrapporten giver et retvisende billede af aktiver og passiver samt af resultatet af foreningen er i overensstemmelse med gældende regler.
I 2023 havde vi et overskud på 675.000 kroner, hvor vi har udloddet 385.000 kroner. Overskuddet er godt, særligt i betragtningen af, at vi i 2022 havde et underskud på 330.000 kroner.
Vi forventer også et positivt resultat i 2024.
Alt i alt en fornuftig stigning fra regnskabsåret fra 2022 til 2023.
Der er udviklingen på posten under personaleomkostninger i 2023. Det er begrundet af, at der er enkelte personer, vi køber fri til at varetage nogle bestemte opgaver i forbindelse med festivalen. Derudover er mange af vores musikere, der får deres honorar for at spille udbetalt. I kraft af at vi indberetter dette honorar som B-indkomst til Skat, har revisionen ønsket, at dette fremover skal fremgå under personaleomkostninger – derfor ser I en stigning her.
Vi har et overskud på 675.000 kroner, hvoraf hvor vi har udloddet 385.000 kroner, og så har vi 295.000 kroner til at lappe hullet fra 2022.
Peter spørger, om hvorfor vi ikke sætter flere billetter i salg – fx 1000 billetter mere – fremfor at have hævet prisen pr. billet.
Jesper Møller forklarer, at vi ikke må leje mere jord ude på kommunens grund.
Balancen er et øjebliksbillede pr. 31/12/23.
Vi har en række tilgodehavende og idet, der er sendt regninger afsted lidt senere fra foreningen til fonden end sidste år. Det er derfor, vi ser en stigning i posten tilgodehavende.
Beløbene er efterfølgende indbetalt.
Vi har et godt samarbejde med Middelfart Sparekasse om at få en højere rente på de penge, vi har stående i banken. Det betyder, at 6 millioner kroner er låst i et halvt år frem mod festivalen.
Foreningens egenkapital er – efter vi har overført den del af overskuddet, der ikke udloddes – negativ med ca. 40.000 kroner.
Den helt store post er periodeafgrænsningsposter, som består af solgte billetter. Dem kan vi ikke tage som indtægt, da vi ikke har afholdt Vesterland 2024 endnu, så de står under balancen. Så derfor en balancesum på 9,3 millioner.
5. Indkomne forslag fra bestyrelse eller foreningens medlemmer.
Der er ikke indkommet nogle forsalg.
6. Valg af bestyrelse.
Lise Thomsen er på valg. Hun ønsker at genopstille. Der er ingen andre, der stiller op. Lise Thomsen bliver genvalgt.
7. Valg af revisor.
Martinsen bliver valgt til at forsætte om revisor.
8. Eventuelt.
Laila spørger, om der har tænkt over at lave et grønt regnskab?
Christian Leth er helt med på genbrugstanken, så det er bestemt noget, man sagtens kunne tænke ind i. Når det er sagt, så skal vi være varsomme med, hvad vi skriver, da mange skriver eller gør noget i den bedste tro for bæredygtigheden, men det er et minefelt at bevæge sig ud i.
Jesper Møller fortæller, at vi ikke konkret har overvejet et egentligt grønt regnskab, men vi tænker bæredygtighed, økologi og genbrug ind hver eneste dag i Vesterland – f.eks. i vores krea-udsmykning, hvor alt hovedsageligt er genbrug og i vores samarbejde med f.eks.leverandøren GearUp Green. Også med madboderne, hvor vi forsøger at være økologisk, når det giver mening, og at finde lokale producenter, fremfor at få fødevarer fragte langvejs fra. Derudover er vores merchandise fra h2o også Svanemærket. Så vi arbejder med det i mange forskellige emner.