13. juli 2024
Tilbage til oversigt

Sommerliv 2023

er desværre

AFLYST

Aflyst

Sommerliv 2023 er aflyst

Kære venner

Nyheden her er langt, og det skiller sig ud fra det, vi plejer at dele.

Det gør det, fordi vi både har brug for at tale til alle jer, mere end 20.000 følgere, der bakker op med jeres hilsner og konstruktive kritik, men samtidig også til dem, der ikke bakker op om Fanø Vesterland og vores aktiviteter.

Først: Vores sommerkoncerter Sommerliv i juli 2023 er aflyst.

For at kunne afholde Sommerliv 2023, har Fanø Vesterland brug for en dispensation, mens vi færdiggør lokalplansarbejdet med forvaltningen i Fanø Kommune.

Men der er ikke politisk opbakning til at give Fanø Vesterland en dispensation som i 2021 og i 2022 – derfor aflyser vi nu Sommerliv 2023.

Fanø Vesterland har været tavse omkring processer, ansøgninger, dialog med myndigheder og politikere samt kritik fra politikere på en række byrådsmøder gennem årene – nu er det tid til, at vi deler vores side af historien.

Og med et opslag som dette, på en lille ø som Fanø, så er der risiko for, at vi kommer til at støde en ven eller veninde, en dedikeret medarbejder eller folkevalgt politiker og faktisk gøre dem kede af det – det er ikke formålet.

Men vi tror, at det er tid til, at vi får lukket ned for alt det, der ligger bag os ved at skrive dette opslag, så vi kan se fremad.

Et lille tilbageblik:

De arrangementer og projekter, vi i Fanø Vesterland er lykkes med over de seneste 9 år, ville ikke have været realiseret uden de mange frivillige ildsjæle, alle jer herinde, der køber billetter, bakker op og følger med og slet ikke uden rækken af gode samarbejdspartnere – alle har I haft lysten og ikke mindst modet til at være med til at skabe udvikling og kultur herude længst mod vest.

Rejsen med Fanø Vesterland over de seneste 9 år har ikke altid været nem.

Der har været bump på vejen, og vi har mødt udfordringer undervejs – både politisk og forvaltningsmæssigt og fra en – heldigvis – meget lille flok borgere.

Vi er stolte af og glade over, at vi har holdt fast og arbejdet videre, når vi har mødt modstand, kritik og fået afslag på ansøgninger.

Hvis ikke vi havde arbejdet videre og udfordret kritikken og afslagene, så ville ingen af de arrangementer og steder, som Fanø Vesterland har været med til at skabe, være blevet realiseret.

Fanø Vesterland havde ikke været her, kulturhuset på Niels Engersvej 5 i Nordby – som nu efterfølgende heldigvis også har fået skabt liv på både 1. og 2. sal – ville ikke være startet i 2012, gården på Storetoft 11 havde ikke været i Fanø Vesterlands eje og Sommerliv-koncerterne i 2021 og 2022 var ikke blevet afholdt.

Vi er glade og stolte over, at vi – sammen med frivillige ildsjæle – har arbejdet for at lykkes med at skabe kultur på Fanø.

I Fanø Vesterland har vi altid haft en tro på og en lyst til at udvikle og skabe særlige og autentiske arrangementer og historiefortælling.

Oplevelser som skiller sig ud, og som “kun” kan ses, høres, opleves og mærkes her på Fanø.

Gode daginstitutioner, skole, lægehus, detailhandel, hav og skov og meget mere fantastisk findes her på Fanø – det er vi taknemmelige for – men fælles for det hele er, at  det ikke er unikt for Fanø.

Her er skønt og lidt til, men man kan også gå i skole i Vanløse, lege i klitterne og bade i Vesterhavet i Søndervig, få lægehjælp i Svendborg og handle ind i Randers.

Men at se solnedgangen fra toppen af pælebjerget, danse Sønderhoning i Sønderho forsamlingshus, spise Fanølaks i bare tæer i “Haven” hos Camilla og Line, drikke kaffe i Kaffebanken imens man får en snak med Peter, drikke øl fra Fanø Bryghus og spise bakskuld fra Davids foodtruck eller gå i en børnehave der ligger på adressen Æ Hjøwervej, hvor man som barn både selv samler østers i Vadehavet og leger i klitterne på legepladsen – alt det kan man kun på Fanø.

I Fanø Vesterland bruger vi rigtig meget tid på at forsøge at skabe nogle helt særlige rammer for festivalen og Sommerliv-koncerterne. Også derfor har vi valgt at investere i en gammel velholdt gård fra 1770, som kan danne ramme om besøg fra artister og kunstnere og ikke mindst Sommerliv-koncerterne.

Andre har flere gange spurgt “kan I ikke bare holde jer Sommerliv-koncerter på havnen eller på sportspladsen”. Og hertil er svaret både jo og nej.

Vores todages festival Fanø Vesterland i september med nu 5.000 gæster pr. dag + 800 frivillige kræver plads og rammer, der kan rumme logistik, bagområder osv.

Bl.a. derfor valgte vi i 2020 at rykke Fanø Vesterland fra eventpladsen på havnen ud på pladsen bag Fanø Skole.

Det gjorde vi med visheden om at, hvis ikke vi gjorde os umage, skabte rammerne, fyldte dem med lokale producenter, kunstnere og historier, så kunne vi lige så godt ligge vores aktiviteter på en hvilken som helst plads i Danmark.

Og netop eventpladsen har der været mange misforståelser omkring.

Fanø Vesterland har gennem årene deltaget i en række møder med forvaltningen omkring sparring og ønsker til indretning og tiltag på eventpladsen, hvis pladsen skulle bruges til arrangementer.

Politikere og forvaltning har efterfølgende valgt at træffe beslutninger, så det endelige resultat i store træk ikke blev som Fanø Vesterland foreslog, hvis pladsen skulle bruges til at afholde festival.

I dag fungerer pladsen heldigvis både som parkeringsplads med toiletforhold til Fanøs mange sommergæster og som opmarchbane, når der er kø ved færgelejet – så investeringerne var måske ikke helt ringe alligevel til dét formål.

Med Sommerliv-koncerterne ønsker vi at skabe et helt andet set up, end vi kan opnå på eventpladsen eller sportspladsen. Vi ønsker at skabe sommerkoncerter, hvor der bl.a. er plads til at familien eller venneflokken med både børn, unge og voksne, kan komme og nyde lækker lokal mad i autentiske og smukke rammer i haven ved en gammel Fanøgård, og hvor nogle af Danmarks største artister står lige dér i haven i Rindby og spiller.

Det er heldigvis ikke kun os, der elsker de helt særlige rammer på Fanø.

Også artisterne kommer i høj grad, fordi de oplever alt det særlige ved Fanø – glæden over ikke at skulle bo på klassiske hotelværelser, men oplevelsen og nærværet ved at bo og være på en Fanøgård, spille koncert i haven og spise mad fra Kellers Badehotel & Spisehus, Slagter Christiansen, Rudbecks og Fanø Laks og drikke øl fra bryghuset til.

Idéerne for alt det vi i Fanø Vesterland tror på og arbejder for, dem skal vi som sagt forfølge, og vi skal fortsat udfordre, når vi får nej til ansøgninger og forespørgsler, der faktisk lader sig gøre og er mulige.

Vi skal have modet til at turde skabe noget særligt.

Heldigvis har vi på det seneste mødt en fremstrakt hånd fra forvaltningen, der med et nyt arrangørforum har inviteret ind til dialog og snakke om muligheder.

Men når et politisk flertal ikke har samme visioner for udviklingen af Fanøs kulturliv med Sommerliv 2023, som sekretariatet og bestyrelserne i Fanø Vesterland har, så accepterer Fanø Vesterland demokratiets spilleregler.

Vi kan desværre allerede nu se, at vi ikke kan komme i mål med Sommerliv-koncerterne i 2023, indenfor de regler og påbud støjmyndigheden og Fanø Kommune har præsenteret for Fanø Vesterland.

Vi arbejder naturligvis videre med den fremstrakte hånd fra forvaltningen og de muligheder for lokalplansændringen, som Fanø Vesterland helt bevidst satte på standby i april 2022. Der blev vi i festivalen gjort opmærksom på, at der var misforståelser omkring juraen for mulighederne for området, hvor festivalens gård ligger.

På den måde håber vi på, at Fanø Vesterland kan fortsætte arbejdet med at etablere sekretariat, festivalkontor, overnatning mm. på vores gård i Rindby.

Sideløbende arbejder vi ligeledes videre, med regler, påbud og støjmyndigheden med henblik på en god løsning, så vi for fremtiden kan afholde Sommerliv-koncerter på vores gård i Rindby – ligesom de også lykkes med at holde udendørskoncerter på eksempelvis Bornholm, i Skagen eller på torvet til festugen i Esbjerg, og med det lydniveau det kræver for den slags koncerter.

Så kære venner – lang og teknisk historie kort:

Sommerliv aflyses i 2023.

Kh Alle os fra Fanø Vesterland